Yle uutisoi tänään Pohjoismaiden ministerineuvoston tilaamasta raportista, jossa on arvioitu kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä Pohjoismaille koituvia kustannuksia. Raportin mukaan päästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2050 mennessä maksaisi noin 11 miljardia euroa. Tämä on noin prosentti Pohjoismaiden BKT:sta.
Raportin laskelmat on tiedotteen mukaan tehty varsin varovaisesti eikä niissä ole huomioitu mahdollisia tulevia esimerkiksi energiansäästöön liittyviä innovaatioita.
En ole vielä ehtinyt tutustua raporttiin tarkemmin enkä tiedä, millaista kritiikkiä sitä kohtaan saatetaan esittää. Siitä huolimatta: prosentti. Paljonko sinä olisit valmis maksamaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä?
perjantai 6. heinäkuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Ainahan minä muutaman prosentin pienipalkkaisena voisin tuloistani pudottaa.
Toivottavasti myös ne suurempituloiset, jotka asioista päättävät, ovat valmiita samaan.
Eikös tässä ole kyse lähinnä siitä käytetäänkö rahaa nyt, jotta saadaan vahingot minimoitua, vai myöhemmin, kun mittavia vahinkoja on jo tapahtunut ja niitä yritetään paikkailla. Uskon että ensimmäinen vaihtoehto tulee joka tapauksessa halvemmaksi.
Hansulle: näinhän se on, paitsi että ilmastonmuutoksen kohdalla iso osa niistä vahingoista on sellaisia, joita ei voi enää paikkailla. Ja vaikka kasvihuonepäästöt lopetettaisiin tykkänään nyt, kestäisi vuosikymmeniä ennenkuin tähän asti päästettyjen kaasujen vaikutukset lakkaisivat.
Ilmastonmuutoksen torjumisen lisäksi on siis pakko myös pyrkiä sopeutumaan ilmaston muuttumiseen, mutta pääpainoa ei saa tietenkään siirtää pelkkään sopeutumiseen. Isolla osalla ihmisistä, kaikkein köyhimmissä maissa, ei ole mitään mahdollisuuksia sopeutua tulevaan, jos asiasta ei kanneta kansainvälistä vastuuta.
Anonyymille asioista päättämisestä vielä: jokaisen äänestäjän vastuulla on se, että päätöksentekijöiksi valitaan ihmisiä, jotka esim. kannattavat sellaisia ympäristöverotukseen liittyviä muutoksia, jotka ohjaavat ihmisten käyttäytymistä vastuullisempaan suuntaan ja toisaalta keräävät rahaa ympäristönsuojelua varten.
Lähetä kommentti