Öljypalmu ja sen viljelyyn liittyvät ongelmat nousivat suomalaisten tietoisuuteen jokin aika sitten biopolttoainekeskustelujen mukana. Meille on kerrottu, että öljypalmua viljellään päiväntasaajan tuntumassa, trooppisten sademetsien ilmastovyöhykkeellä. Tiedämme, että plantaasien tieltä on hakattu valtava määrä sademetsää ja että tällainen viljely kiihdyttää ilmastonmuutosta ja uhkaa monia eläinlajeja sukupuutolla. Sen sijaan ainakaan minua ei ole muistutettu siitä, että osallistun palmuöljyn kysynnän kasvattamiseen myös ruokakaupassa. Valtaosa, 80 prosenttia, maailman palmuöljytuotannosta käytetään elintarviketeollisuudessa.
Luin asiasta viime viikolla tuoreesta raportista suomalaisen elintarvikesektorin palmuöljyn käytöstä ja sen ympäristövaikutuksista. WWF selvitti raporttia varten elintarvikevalmistajien palmuöljyn käyttöä ja muun muassa ympäristövastuupolitiikkaa. Tulokset ovat monella tavalla mykistäviä. Muun muassa lähes kaikki valmisruoat, levitteet, paistettavat pakasteet ja pikkuleivät sisältävät palmuöljyä. Vain yhdessä vastanneista yhtiöistä tiedettiin tarkkaan, missä heidän ostamansa öljy oli tuotettu. Alle kolmannes yhtiöistä oli tiedustellut palmuöljyn toimittajaltaan tuotannon ympäristövaikutuksia tai työntekijöiden työolosuhteita. Yli puolet ei nähnyt mitään syytä, miksi heidän tulisi osallistua alan ympäristövastuullisuuden kehittämiseen.
Siis lisää pohdittavaa margariinihyllylle ja pakastealtaalle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Mielenkiintoinen postaus, Tiia. Näyttää tosiaan siltä, että palmuöljyä pannaan joka paikkaan. Sitä löytyy jopa Becelistä, jonka rasvahappokoostumus on kohtalaisen hyvä sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta, jopa niin hyvä, että tuote on saanut sydänmerkin.
Palmuöljy sinänsä on yli 50-prosenttisesti kovaa rasvaa ja lisää siis merkittävästi sepelvaltimotautiriskiä. Ajatella, että emme voi mitään sille, että sitä tulee erityisesti piilorasvassa. Palmuöljyn hyvä puoli on se, ettei siinä ole transrasvoja, jotka ovat erittäin haitallisia terveyden kannalta.
Ekologiselta kannalta olisi mielestäni hyvä, että käyttäisimme lähiruokaa. Valitettavasti maitorasvat ovat sepelvaltimotautiriskin kannalta ongelmallisia nekin ja kuitenkin ihminen tarvitsee rasvaa pysyäkseen terveenä. Lähellä tuotettu rypsiöljy lienee ekologisesti kohtalaisen kestävä ja valtimoterveyden kannalta suositeltava valinta.
Hamppuöljyä saa myös lähiluomutuotantona! Se on hyvä yhdeksi öljyksi ja sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä omega-rasvahappoja.
Siitä kannattaa maksaa!
Vielä kun saisi tietää, mitkä yrityksistä suhtautuvat asiaan vastuullisesti, ja mitkä yritykset ovat kiinnostuneita vain voittonsa maksimoinnista.
Muuta en tiedä asiasta kuin sen, mitä sain teitää, kun soitin ensimmäistä kommenttiani varten Unileverille. Viestintäpäällikkö Heli Koenkytö kertoi seuraavaa:
"Unileverillä on pitkä historia kestävän kehityksen edelläkävijänä ja etsimme ratkaisua myös kestävän kehityksen periaatteilla tuotetun palmuöljyn saamiseksi. Olemme mukana RSPO-yhdistyksessä (Roundtable on Sustainable Palm Oil), joka etsii asiaan ratkaisua."
Itselläni ei ole tietoa asiasta sen enempää enkä tiedä, miten muut firmat ovat leiviskäänsä hoidelleet.
Lähetä kommentti