keskiviikko 13. kesäkuuta 2007

Kohtuuttomuuksien kohtuullistamista

Päätimme tänään kulttuurilautakunnan kokouksessa uudesta järjestelmästä helsinkiläisten musiikkiopistojen avustamiseksi. Uudistuksen pointtina on tehdä järjestelmästä läpinäkyvämpi ja oikeudenmukaisempi ja samalla mahdollistaa avustusten harkinnanvaraisen suuntaamisen esimerkiksi aluellisilla perusteilla. Tämä on yksi keino lisää siihen valikoimaan, jolla lautakunta yrittää lisätä lasten mahdollisuuksia tehdä taidetta ja nauttia taiteesta sellaisilla kaupungin alueilla (erityisesti idässä ja koillisessa), joilla elävillä perheillä on kaikkein vähiten minkäänlaisia resursseja panostaa lasten harrastuksiin ja taide-elämyksiin.

Kun – toivottavasti – avustuspottiin saadaan ensi vuodelle vielä 700 000 euron lisäys, voidaan musiikkiopistoja houkutella myös laskemaan huikean korkeita lukukausimaksujaan. Taiteen perusopetus on Helsingissä tällä hetkellä lähes tuplasti kalliimpaa kuin Suomessa keskimäärin. Valtakunnallinen keskiarvo on 196 euroa, kun täällä keskiarvo ylittää 350 euroa. Tämän summan pienten soittajien perheet siis maksavat kahdesti vuodessa. Uusi järjestelmä tähtää lukukausimaksujen hinaamiseen noin 280 euroon, joka sekin on vielä monille perheille reilusti mahdollisuuksien rajojen ulkopuolella.

Tällaiset päätökset tuntuvat välillä toivottoman pieniltä liikahduksilta, mutta kuitenkin liikkeeltä oikeaan suuntaan. Lasten keskinäisen yhdenvertaisuuden saavuttaminen kulttuurin ja taiteen alueella vaatii tietenkin paljon enemmän.

2 kommenttia:

Itse-oppinut dosentti kirjoitti...

Olisikohan noita opistojen lukukausimaksuja mahdollista porrastaa maksukyvyn mukaan?

TIIA AARNIPUU kirjoitti...

Se olisi periaatteessa hyvä ajatus. Muistan myös omasta lapsuudestani, että joskus joissain opistoissa oli myös vapaaoppilaspaikkoja lahjakkaille, vähävaraisissa perheissä eläville lapsille. Olisi varmaan monenlaisia tapoja kohtuullistaa maksuja maksukyvyn mukaan, jos oppilaitokset haluaisivat niin tehdä. Helsingissä musiikkiopistot ovat kuitenkin yksityisiä palveluntarjoajia, joten kaupungin ei ole mahdollista sanella niiden toiminnan ehtoja. (Näinhän ei ole kaikissa kunnissa.) Opistoille myös riittää oppilaita, vaikka maksut ovat huikeita. Näin ollen niillä ei taida olla tällä hetkellä kovin suurta motivaatiota alentaa maksuja keneltäkään.