maanantai 31. maaliskuuta 2008

Helppoa

Yle uutisoi tänään meidänkin lähikaupan uutuudesta: muovipussien keräyspisteestä. Pullonpalautuksen yhteyteen perustettuun pisteeseen jätetyistä pusseista tehdään uusiomuovia. Hieno juttu. Uutisesta saa kuitenkin vaikutelman, että tämä kierrätyksen tehostaminen on Suomen vaihtoehto muovikassien käytön rajoittamiselle tai kieltämiselle, jota monissa muissa maissa mietitään tai on jo toteutettu.

Jätteiden lajittelu ja kierrättäminen on tietenkin äärettömän tärkeää. Kaatopaikoille kertyy kaiken aikaa valtava määrä sellaista tavaraa, jota voisi vielä käyttää tai josta voisi tehdä uutta. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin vaikuttaa jätteiden määrään ennalta: vähentää turhien tuotteiden tuottamista. Muovipussi jos mikä on loistava esimerkki turhasta tuotteesta. Niiden menekissä on kysymys siitä, että niitä on tarjolla ja ne koetaan helpoksi vaihtoehdoksi.

Kuinka moni ihminen tosiasiassa pitää liian vaikeana ajatuksena kantaa repussaan tai takkinsa taskussa kankaasta ommeltua kestokassia? Sellainen ei välttämättä vie tilaa enempää kuin pieni rahakukkaro. Jos tällaistakin elämäntapamuutosta pidetään suomalaisille liian hankalana, miten me voimme ikinä selviä suuremmista haasteista? Muovipussittomuus yksin ei tietenkään pelasta maailmaa, mutta on itseään suurempi esimerkki valinnoista, joita voi ja pitää tehdä.

Muovipussien lisäksi toivoisin tänä aamuna nopeasti kiellettävien asioiden listalle myös muun muassa tupakkaa, hehkulamppuja ja palmuöljyllä höystettyjä perunalastuja. Käsi ylös, kenellä pitäisi olla subjektiivinen oikeus näihin?

3 kommenttia:

Kirjakaappi kirjoitti...

Heh.Mulla on ainakin oikeus tupakkaan :).Aloitin kymmenvuotiaana maailmassa jossa tupakkaa pidettiin terveellisenä ja polttaminen oli miehekäs tapa.Tällä tiellä olen edelleen, lähes 40 vuotta myöhemmin.Tupakka aiheuttaa heroiiniin verrattavan riippuvuuden ja olisi täysin epäinhimillistä kieltää se.Se ei myöskään tee ihmistä hulluksi.Tupakan kieltäminen ei myöskään auttaisi kuin salakuljettajia.Itsekin ryhtyisin välittäjäksi.Eiköhän sovita että kielletään tupakka lapsilta,heille eivät muutkaan aikuisten nautinnot sovi, mutta annetaan aikuisten itse päättää.Jari Suominen, Turku.

TIIA AARNIPUU kirjoitti...

Jarille: kieltämisellä tarkoitan ennen kaikkea turhien ja/tai vahingollisten tuotteiden valmistamisen ja myymisen kieltämistä, en myynnissä olevien tuotteiden ostamisen kieltoa. Tupakka on tietysti hyvin erilainen esimerkki kuin muovipussit, mutta on niissä yhteistäkin: molemmat ovat ympäristölle haitallisia, ja ideaalitilanteessa tarpeettomia asioita. Näin siis siitä huolimatta, että nikotiinista riippuvaiselle tupakka on kokemuksellisesti tarpeellista.

Yksi globaalisti ikävimpiä asioita tupakassa on se, että sen viljelyyn käytetty maa on samaan tapaan pois ruoan viljelystä kuin esim. palmuöljynkin kohdalla. Kysymys ei siis ole vain yksilöiden terveyshaitoista, vaan laajemmistakin eettisistä kysymyksistä.

Kirjakaappi kirjoitti...

Niin.Olet oikeassa siinä että tupakka vie viljelyalaa muilta kasveilta, mutta oletko halukas elämään maailmassa jossa kaikki kasvaa vain ihmisen tarpeita silmälläpitäen?Minusta luonnonsuojelussa ensiarvoisen tärkeää on luonnon monimuotoisuus.Ja pitäisikö esim. kahvi kieltää tällä perusteella?
Myös ihmisten monimuotoisuus on osa luontoa ja sitäkin tulee suojella :).Minusta vaikuttaa siltä kuin olisit vahingossa omaksunut uusliberalistisia näkemyksiä siitä miten kaikkien tulisi elää.Ihmisten normalisoinnista paras esimerkki lienee intiaanien kotouttaminen Amerikassa.Heiltä on myös tupakka peräisin, noilta ihanilta,ajan kanssa harmoniassa eläneiltä ihmisiltä.
En ole fundamentalisti ja vaadi länsimaisen elämäntavan romuttamista mutta vaihtoehtoja kannatan.Emmehän ole tiukkapipoisia :).Jari