torstai 24. huhtikuuta 2008

Tietoa ja politiikkaa

Juhlin eilen tietokirjani (Trans – Sukupuolen muunnelmia) julkistamista Kiasmassa. Dj soitti sukupuolen moninaisuuteen liittyvää musiikki, minä esittelin kirjaa ja kirjoittelin nimmareita ja Transtukipisteen yhteisötyöntekijä Malla Suhonen kommentoi puheenvuorossaan kirjan merkitystä sukupuolivähemmistöjen kannalta. Tiesin toki itsekin, että tällaista yleistajuista tietoteosta on odotettu ja sitä tarvitaan: asiallista, sensitiivistä ja monipuolista suomenkielistä tietoa aiheesta on tähän asti saanut hakea kiven alta.

Toivottavasti kirjani avaa jonkun uuden oven ja saamme juhlia tulevina vuosina muidenkin uusien sukupuolivähemmistöjä käsittelevien teosten julkistamista. Tarvetta olisi esimerkiksi sukupuolimoninaisten lasten vanhemmille kirjoitetulle opaskirjallisuudelle. Olisi myös upeaa, jos joku nostaisi esille sukupuolen moninaisuutta suomalaisessa taidehistoriassa. Lisäksi haluaisin lukea esimerkiksi analyyseja eurooppalaisesta tasa-arvopolitiikasta sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta.

Kaikkein tärkeintä kuitenkin olisi, että tieto muuttuisi myös teoiksi.

Tänäänkin osallistun yksiin julkkareihin: Korjaamolla esitellään kirja nimeltä Vasemmisto etsii työtä. Olen ehtinyt lukaista siitä vasta johdannon ja yhden luvun, mutta jo sen perusteella voin sanoa, että tätäkin on odotettu. Tärkeää analyysia, hyviä kysymyksiä, tarpeellista teoretisointia. Miten tämäkin ajattelu vietäisiin poliittisten tekojen tasolle?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea uudesta kirjasta... suurella mielenkinnolla luetaan.. ;)
T. Mitjo

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos LIKElle.
t. Sami.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kirjasta! Sain luettua sen illalla. Hyvin koottuna nyt hajallaan siellä täällä olevaan tietoa yksiin kansiin. Tarpeellinen kirja, jota voisi suositella esimerkiksi urologiksi, gynekologiksi ja plastiikkakirurgiaan syventyvien oppikirjaksi.

Erityisesti interseksuaalisuus tuli kirjassa hyvin esille!

Kirjan herkistämänä luin aamun hesaria. Urheilusivulla oli suuri artikkeli jalkapalloilija Cristian Ronaldon noususta teinipelaajasta supertähdeksi. Artikkeli kuvasi Ronaldon nousun ja rinnasti sen kaaren lopuksi toisen Ronaldon, Ronaldo Luis Nazário de Liman kohtaloon. Hänen uransa on kääntynyt laskuun ja yhtenä lopullisena niittinä uralle on ollut hänen esiintyminen transprostituioitujen seurassa.
Että ainakin aamun hesari laittoi transsukupuolisuuden sinne perinteiseen paikkaan. ..Että ei se olisi pahitteeksi lukea urheilutoimittajankaan.

Aija kirjoitti...

Luin kirjan. Hieno! Tosi tarpeellinen. Onneksi olkoon urakasta!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Todella hienoa, että nyt on saatu tällainen selkeä ja sukupuolisuutta laajemminkin valottava kotimainen teos. Minulle tämä avasi monia uusia ajatuksia ja toi valoa myös mieleen. Lämpimät onnittelut Tiialle kirjan johdosta.
T. Kalle

Jenni kirjoitti...

Linkitin blogistani tänne, toivottavasti se sopii!

Stacy kirjoitti...

Miksi trans-ihmisten lähihistoriasta Suomessa valehdellaan se, että yhteistyö Setan kanssa on ollut läheistä?

TIIA AARNIPUU kirjoitti...

Jennille: kiitos linkityksestä, tietenkin se sopii!

Catsylle: tää on vähän näkökulmakysymys. Ei ollut tarkoitukseni kirjassa vähätellä transyhteisöjen ja homo/lesboyhteisöjen välisiä ongelmia eikä siis myöskään Trasekin ja Setan välisiä ristiriitoja ja epäluottamusta. Yritin kuvata niitäkin ja avata, millaisiin asioihin ongelmat usein liittyvät.

Mutta silti: eurooppalaisessa vertailussa on melko ainutlaatuista a) että on ylipäänsä olemassa sellainen taho kuin Transtukipiste on, b) että Transtukipiste toimii osana Setan kaltaisen järjestön organisaatiota ja c) että Trasek ja Transtukipiste ovat pystyneet tekemään yhteistyötä - millään tasolla, ylipäänsä. Lisäksi ainakin minun aikanani Seta teki yhteistyötä Trasekin kanssa muutenkin kuin Transtukipisteen kautta, ainakin translain lobbaamisessa. Pysyn siis kannassani, että muuhun Eurooppaan verrattuna yhteistyö on ollut läheistä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö yhteistyö olisi saanut ja saisi olla paljon toimivampaa ja läheisempää, ja etteikö pitäisi päästä eteenpäin siitä luottamuspulasta joka haittaa niin monien toimijoiden tekemisiä. Luottamuksen lisääminen vaatii aktiivista työtä (molemmilta/kaikilta osapuolilta) ja tiedon & ymmärryksen lisäämistä Setan puolella.

Anonyymi kirjoitti...

Edelleen Suomessa eletään transsukupuolisuuden kivikautta.

Keskusteluista, pohdiskeluista, kirjoista on pitkä matka tekoihin maassa, jossa käsityksiä sukupuolisuudesta yhä ohjaavat Seitsemän veljestä ja Tuntematon sotilas.

Tuntematon transnainen on todella tuntematon. Sellainen ujo ja arka. Jolta puuttuu kirkkoherran rohkeus ja hänen varansa riittävään läpimenevyyteen transitiossa.

Suomeen tulee maahanmuuttajia, mutta on niitäkin jotka haaveilevat maastamuutosta. Tuntevat itsensä uhatuiksi, pakolaisiksi. Meissä biologisisesti suomalaisissa.

Maria.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, haluan ehdottomasti kiittää sinua siitä, että kirjoitit tämän kirjan!

Olen ahminut sitä tähän mennessä kuin koukuttavaa romaania. Kirja on selkeä, avartava ja kiintoisa.

Tuhannet kiitokset siis.
T. Henna